Eiken boomstam trap

Een bijzondere trap, van kelder tot dak, met een Eiken stam van 9 meter lang als trapspil.

Eikenhout voor de traptreden

De ruwe Eiken planken voor de te maken traptreden, trapbomen en trapleuningen.

Uitslag tbv de traptreden.

De positie van de traptreden moet zorgvuldig worden berekend.
Hiervoor moet de uitslag op maat worden uitgetekend. Dit gebeurt op ware grootte.

Vervoer Eiken stam tbv de trap.

Nadat de klant zelf de schors en het spinthout heeft verwijderd van de door hem zelf uitgezochte Eiken stam wordt deze vervoerd naar de werkplaats.

Nog een hele klus om de stam de werkplaats in te krijgen.

Uitsparingen voor de traptreden.

Met behulp van de gemaakte uitslag worden de benodigde uitsparingen voor de traptreden en de trapbomen afgetekend en uitgehakt.

Vervoer Eiken stam naar de klant.

Nadat de benodigde uitsparingen zijn gemaakt, en de Eiken stam is in de olie gezet, gaat de Eiken stam weer op transport richting de klant.
De trapbomen (dit zijn de zijkanten van de trap waar de treden op worden bevestigd) en traptreden en trapleuningen, die ondertussen ook zijn gemaakt, zijn bij de schilder gelakt en gaan ook op transport naar de klant.

Plaatsen van de Eiken trap in de kelder.

Het plaatsen van de Eiken trap in de kelder.
Omdat de Eiken stam 9 meter lang was en er geen mogelijkheid was om de stam in één geheel te plaatsen, zonder het dak te verwijderen, hebben we vooraf besloten dat de Eiken stam te delen ter hoogte van de begane grond vloer.

Dit onderste stuk wordt als eerste geplaatst, dan de trapbomen langs de muur en de twee trapbomen die in de Eiken stam komen. Daarna kunnen de eerste treden bevestigd worden, zodat we de onderste trap al kunnen gebruiken en het onderste gedeelte van de Eiken stam al verankerd is.

Plaatsen van de Eiken trap op de begane grond en de 1e verdieping.

Het plaatsen van de Eiken trap op de begane grond en de 1e verdieping.
Nadat het gedeelte in de kelder is geplaats gaan we verder naar boven.
Het bovenste stuk van De Eiken stam is nog 6 meter lang en weegt ca. 250 kilo. Hiervoor moet een hijsconstructie gemaakt worden zodat we de Eiken stam goed kunnen manouvreren. De Eiken stam kan er maar op één manier in geplaatst worden, zonder tegen het dak, de muur, het trapgat en de vloer te komen.

Voordat we de Eiken stam plaatsen moet deze nog exact op lengte gemaakt worden. Dit is pas ter plaatse goed te meten.
Als de Eiken stam uiteindelijk op zijn goede plek staat, worden de trapbomen bevestigd in de Eiken stam en precies op maat gemaakt bij het trapgat.
Hierna worden de treden bevestigd, de welstukken (de laatste treden) op maat gemaakt en de trap staat.
Dan wordt het geheel nog 1 keer door de schilder gelakt en kunnen de antislip profielen erin.

De trapspijlen zijn door de eigenaar zelf vervaardigd van rond staal waar de walshuid nog op zit. Hiervoor is door ons samen een systeem bedacht zodat je niets van de constructie of bevestiging kunt zien. Op de foto's is te zien dat de sokkeltjes van de spijlen al staan en dat de eerste spijlen er op staan. Hierop worden de trapleuningen gemonteerd. Voor aan de muur worden speciale beugels van het zelfde staal gebogen. De spijlen en beugels krijgen een olielaag zodat mooi van kleur worden en blijven.

Eiken boomstam trap, het resultaat.

Het resultaat.

Dit is een zeer bijzonder project omdat een trap met een boomstam als spil, voor zover ik het weet, nog niet eerder gemaakt is in een huis.
De moeilijkheidsgraad zit hem erin dat je met een boomstam die krom en niet overal even dik is, niet weet waar zijn vorm zich exact bevind op welke hoogte, dit in tegenstelling tot een vierkante of ronde spil welke normaal gebruikt wordt. Dit vereist een bijzondere manier van berekenen en aftekenen. Hiervoor hebben we speciale apparatuur moeten maken en installeren.

Tijdens dit hele project heb ik veel hulp gehad, zowel fysiek als mentaal, van de nu trotse eigenaar.