Kerk Laren Gld.

Protestantse Gemeente Laren Gld.

Het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente staat aan de Dorpsstraat 4, middenin Laren. De kerk in Laren is ontworpen door architect B. van Zalingen uit Deventer. De kerk is geopend in 1835.

In 1945 voltrok zich een ramp aan de kerk. De naast de kerk gelegen pastorie werd door de bezetter opgeblazen waardoor de kerk zwaar beschadigd werd. Om het orgel te redden werd het gedemonteerd en bij gemeenteleden tijdelijk opgeslagen. Na de restauratie is het herplaatst. Dit orgel is in 1980 vervangen door een in Duitsland gebouwd nieuw exemplaar.
In 1949 is de kerk feestelijk en in dankbaarheid heropend.

Dat is al weer ruim een halve eeuw geleden! Velen voelden dan ook dat het interieur weer toe was aan een vernieuwing. Met name de veranderende inzichten in de liturgie hebben daar de aanzet toe gegeven (de kerk niet als gehoorzaal, maar als vierplek!). Samen met liturgisch vormgever Pim van Dijk is gekozen voor de huidige inrichting. Het prachtige liturgisch meubilair is ontworpen en gemaakt door de plaatselijke schrijnwerker Rene Bruns. Met kerst 2006 werd de vernieuwde inrichting feestelijk in gebruik genomen.

Vanaf 1 januari 2005 staat deze hervormde kerk bekend als Protestantse kerk van Laren. De kerk is een Rijksmonument.

www.kerklaren.nl


Terug

Schrijnwerker;

werker in fijn hout, maker van fijn kasten en meubelwerk